Zeeuwse wegkapiteins

Vier Zeeuwse wielerclubs zetten samen in op veiligheid met de cursus Wegkapitein

Zaterdag 7 mei volgen de leden van vier Zeeuwse wielerclubs de cursus Wegkapitein. De cursus is een initiatief van wielersportbond NTFU en wordt gesteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). De wielrenners leren zo veilig en goed georganiseerd als groep te fietsen. Afspraken met elkaar maken over gedrag en communicatie en rekening houden met andere weggebruikers zijn onderwerpen die aan bod komen.

Praktijk gedeelte cursus wegkapitein

Wielerclubs met een wegkapitein

Onder leiding van instructeur Hans van Elsen uit Middelburg volgen de wielrenners van FTC Terneuzen, TC Walcheren, TC Theo Middelkamp en TC Middelburg in Lewedorp samen de cursus tot Wegkapitein. Daarmee rijden er straks in totaal negen Zeeuwse wielerclubs met een wegkapitein: in Breskens, Kloosterzande, Middelburg, Schoondijke en Biervliet gaan de wielrenners al wekelijks op pad met een wegkapitein.

Wat doet de wegkapitein?

Fietsen in een groep brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. De wegkapiteins in spé krijgen daarom handvatten hoe ze een groep fietsers veilig door het verkeer loodsen en hoe ze daarbij ruimte geven aan andere verkeersdeelnemers.

Zo zorgt de wegkapitein ervoor dat de verkeersregels en gedragsregels van de vereniging worden gevolgd en spreekt leden hierop aan als dit nodig is. Ook zet de wegkapitein routes uit en ziet hij of zij toe op de snelheid van de groep.

Over de cursus Wegkapitein

De cursus is een initiatief van wielersportbond NTFU. De sportbond maakt zich hard voor het fietsplezier van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers, waarbij het rekening houdt met andere weggebruikers. Sinds 2015 zijn er al meer dan 2.600 Wegkapiteins en MTB-begeleiders opgeleid bij onder andere wielerverenigingen, triatlonclubs en schaatsverenigingen maar ook vriendengroepen volgen de cursus. De cursus duurt één dag en wordt op locatie gegeven.

Senioren met fiets in rij op Doortrapdag Goes
16 april 2024

Doortrapdag in gemeente Goes

Lees meer
10 april 2024

Praktisch Verkeersexamen op het Abdij!

Lees meer
Deelnemer Doortrapdag met veiligheidshesje
10 april 2024

Doortrappen in de gemeente Reimerswaal

Lees meer